Incepem acest articol prin a ura romanilor de pretutindeni un sincer “La multi ani!” cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, 1 Decembrie. Noi, membrii echipei Wheelies, ne-am gandit sa sarbatorim aceasta zi speciala prin alcatuirea unui top 10 al pilotilor romani ce au evoluat in sezonul 2017 in CNIRV. Iata care au fost, in viziunea editorului nostru, cei mai buni 10 piloti romani din 2017:

 

10. Birladeanu Florin

Desi intrat in lumea motociclismului de performanta relativ recent, Florin a impresionat in cadrul clasei Debutanti 600, unde s-a batut pentru titlul de campion national pana in ultima etapa. Din pacate, o accidentare l-a impiedicat sa ia startul in ultimele 2 curse de pe circuitul Serres, astfel ca a trebuit sa se multumeasca cu titlul de vicecampion national.

 

9. Mainescu Dan

Locul 9 in clasamentul nostru ii revine lui Mainescu Dan, pilot ce a obtinut titlul de vicecampion national al clasei Supersport. Mult inferior campionului Ionel Pascota, Mainescu a dat dovada de o constanta de invidiat si, strangand puncte cursa de cursa si profitand de unele absente si abandonuri ale celorlalti rivali, a reusit sa incheie sezonul in postura de vicecampion national.

 

8. Petrovici Liviu Adrian

Dupa ce a ratat 3 din primele 4 curse ale sezonului, pilotul clubului Constanta Moto Racing a revenit spectaculos, obtinand numeroase clasari pe locul 2 in cadrul campionatului national, clasa Supersport. Rezultatele bune i-au asigurat locul 3 la general, doar 5 puncte despartindu-l de titlul neoficial de vicecampion al lui Mainescu Dan.

Faptul ca Petrovici a terminat deasupra lui Mainescu in toate cursele in care ambii piloti au luat startul ne-a determinat sa ii oferim pilotului de la malul Marii Negre o pozitie superioara in topul nostru.

 

7. Versaci Giorgio

Urmatorul in clasamentul nostru este veteranul Giorgio Versaci. Lupta sa cu Florin Birladeanu pentru titlul clasei Debutanti 600 a fost unul din punctele fierbinti ale campionatului nostru pe toata durata anului. Experienta sa si-a spus cuvantul in a doua jumatate a anului, atunci cand a reusit, cursa de cursa, sa termine in fata rivalului sau.

La finalul sezonului, pe langa titlul de Campion National al Romaniei la clasa Debutanti 600, obtinut la 16 puncte distanta de Birladeanu, Versaci a mai avut de sarbatorit si implinirea impresionantei varste de 60 de ani!

 

6. Hosciuc Jacopo Adrian

Una din tinerele sperante ale tarii noastre o reprezinta tanarul Hosciuc Adrian. In varsta de doar 12 ani, pilotul clubului MRM Bucuresti a castigat toate cele 4 curse din cadrul clasei 85cc a Campionatului National al Romaniei, obtinand la pas titlul de campion.

Pe langa participarea in campionatul nostru, Hosciuc a luat parte si in mult mai popularul campionat italian (CIV), la clasa MiniGP, unde a fost o prezenta constanta in zona punctelor. Astfel, este foarte posibil si speram sa mai auzim acest nume in viitor.

 

5. Vrajitoru Bogdan

Primul pilot al clasei regine ce apare in topul nostru este Bogdan Vrajitoru. Pilot cu experiente precedente in clasele suport ale Campionatului Mondial de Superbike, Vrajitoru a urcat in numeroase randuri pe podiumul national al clasei Superbike si a obtinut, dupa o lupta intensa cu Mihai Iuliu, locul 3 in clasamenul general la finalul anului.

 

4. Guta Cristian

Clasa Debutanti 1000 a fost una fara istoric in 2017, aceasta fiind dominata de la un capat la altul de Cristian Guta. Pilotul de la Century Team Voluntari a terminat primul intre pilotii romani in majoritatea curselor, obtinand titlul de campion national la peste 50 de puncte in fata urmatorului clasat, in ciuda faptului ca nu a luat parte la primele 2 curse ale anului. Impresionant, putem spune.

 

3. Cazacu Catalin

Singurul pilot care i-a putut cauza, pe alocuri, emotii lui Robert Muresan in ceea ce privea titlul national al clasei Superbike a fost Catalin Cazacu, de la SCM Timisoara.

Banateanul a stat in apropierea lui Muresan pe toata durata sezonului, terminand fiecare cursa la una sau maxim doua pozitii in spatele eventualului campion. Neputincios in ceea ce il priveste pe Robi Muresan, Cazacu poate primi usor distinctia de “Best of the rest”, fiindu-i mult superior lui Bogdan Vrajitoru si obtinand titlul de vicecampion national.

 

2. Pascota Ionel

Timisoreanul Ionel Pascota a dominat clasa Supersport intr-o maniera chiar mai impresionanta decat cea a lui Cristian Guta la Debutanti 1000. La bordul unei Yamaha, Pascota s-a incoronat campion national la fix 100 de puncte peste Dan Mainescu.

De asemenea, Ionel Pascota a jucat un rol foarte important in batalia pentru titlul clasei Supersport in Campionatul Est-European BMU, competitie pe care a terminat-o in postura de vicecampion, obtinand 3 victorii de-a lungul sezonului si pierzand titlul pentru doar 3 puncte in favoarea bulgarului Alexander Georgiev.

 

1. Muresan Robert

Performer-ul sezonului in motociclismul romanesc ramane, fara indoiala, aradeanul Robert Muresan, fost pilot in Campionatul Mondial de Motociclism viteza la clasa 125cc.

Concurand la clasa Superbike a Campionatului National al Romaniei cat si a Campionatului Est-European BMU la bordul unui BMW, Muresan si-a asigurat titlul de campion in ambele competitii.

Daca in campionatul national rivalii sai nu au reusit sa ii dea prea mari batai de cap, campionatul est-european a reprezentat o cu totul alta poveste, Muresan avand parte de concurenta serioasa din partea bulgarilor Martin Choy si Dimitar Mitov.

Unicul pilot al tarii noastre cu experienta in MotoGP a stiut insa sa abordeze situatia si, dupa o a cincea victorie a sezonului, obtinuta la Serres, in Grecia, a cucerit matematic titlul.

 

Echipa Wheelies transmite inca o data felicitari tuturor romanilor ce au luat parte in Campionatul National in anul 2017, le doreste mult succes in sezoanele ce urmeaza si spera sa ii vada tinand steagul sus pentru Romania si pe plan international. La multi ani, romani! LA MULTI ANI, ROMANIA!

 

credit poze – Federatia Romana de Motociclism/ Andrei Gemes