Cu amintirea ultimei victorii de la Assen proaspata in minte, echipa nipona este gata sa lupte in fata plutonului la GP-ul Olandei din acest an, care se desfasoara in acest weekend.

Anul trecut, Valentino Rossi a ridicat tribunele in picioare la Assen, obtinand o victorie coplesitoare. Multiplul campion mondial isi asuma rolul de favorit si tinteste victoria si in acest pentru a sarbatori cea de-a 63 aniversare a constructorului Yamaha.

“Doctorul” are un palmares senzational pe pamant olandez, avand 8 victorii la clasa mare (2002, 2004, 2005, 2007, 2009, 2013, 2015, 2017), o victorie la clasa 250cc (1998) si o victorie la clasa mica, de 125cc (1997). Avand acest “perete de victorii” in spate, Rossi se simte increzator ca poate scadea handicapul de 27 de puncte pana in fruntea ierarhiei pilotilor, ocupata in prezent de Marc Marquez.

Dupa un week-end greu acasa, Maverick Vinales a folosit din plin ziua de teste din Catalunya, axandu-se pe inceputul de cursa si rularea cu un rezervor plin de combustibil. Spaniolul ocupa locul 3 in clasamentul general si doreste sa compenseze pentru abandonul de anul trecut.

Tanarul iberic este obisnuit cu circuitul olandez din perioada in care rula in clasele mai mici. A urcat pe podium de 4 ori, avand o victorie la clasa 125cc (2011), o victorie in noua clasa Moto 3 in 2012, cat si un loc 2 in 2013 si un loc 2 in 2014 la Moto2. El planuieste ca in acest week-end sa se intoarca pe podium, de data aceasta la clasa regina si sa inceapa sa diminueze ecartul de 38 de puncte pana la liderul general.

Circuitul de la Assen este supranumit “Catedrala Vitezei” si este iubit de majoritatea pilotilor, Rossi si Vińales fiind unii din cei mai mari fani. Circuitul a fost in mod special construit pentru Marele Premiu al Olandei in anul 1955 (anterior acestui moment, intrecerile se tineau pe drumuri publice) si gazduieste curse de MotoGP din acel an incoace.

Turul de circuit are 4,5km si este foarte tehnica, cu schimbari rapide de directie, o combinatie intre viraje rapide si lente (6 de stanga, 12 de dreapta). Este un circuit plan, fara diferente de nivel si poate cuprinde 100,000 de fanatici in tribune.

Valentino Rossi declara inainte de acest GP: “Ne indreptam catre Assen, unde am castigat anul trecut. Acest lucru imi da o stare ciudata. Pe de o parte, inseamna ca a trecut mult timp de cand eu si Yamaha am castigat o cursa, deci trebuie sa lucram intens, iar pe de alta parte, sunt foarte bucuros pentru ca Assen e un circuit fantastic. De obicei suntem foarte competitivi pe acest circuit, dar trebuie sa analizam atent care sunt conditiile si cum va arata situatia la momentul cursei, pentru ca nu stii niciodata ce se va intampla aici.”

Maverick Vińales: “Sunt fericit ca urmatoarea cursa se tine pe grozavul circuit de la Assen. Suntem aproape la mijlocul sezonului si venim in Olanda pe un loc foarte bun in clasamentul general, deci trebuie sa ne imbunatatim constant si sa stam concentrati pentru a obtine un numar maxim de puncte. Sunt fericit dupa testul de la Montmelo, a fost un moment pozitiv pentru noi si avem un feeling bun despre cum se comporta motocicleta. Cred ca putem fi foarte rapizi in cursa urmatoare. Sunt foarte motivat pentru cea de-a 8-a runda si in acelasi timp foarte concentrat. In acest an ne concentram pe fiecare cursa individual, asa ca trebuie sa contiuam sa muncim si asteptam sa vedem ce se va intampla in cursa de duminica.”

 

 

Text – Cristi Niculae

Foto – Autosport