Etapa a 15-a a campionatului mondial de motocross i-a adus în prim-plan pe cei de la KTM. Pe sinuosul traseu pe nisip de la Lommel, duelul dintre Jeffrey Herlings și Tony Cairoli a continuat.

În prima manșă a clasei MXGP, Herlings a plecat că din pușcă și și-a respectat statutul de mare favorit la victorie. Un holeshot senzațional i-a dat un boost de încredere lui Herlings, iar olandezul a zburdat ca gândul și ca vântul către o victorie fără istoric.

Tony Cairoli a rămas din nou fără replică. Campionul mondial en titre a fost nevoit să se mulțumească cu locul secund, dar, la o distanță astronomică de Herlings. Podiumul primei manșe a fost completat de către Romain Febvre, francezul fiind la cel de-al șaptelea loc trei de manșă din 2018. Topul primilor cinci clasați din prima manșă a fost completat de către Max Anstie și Jeremy Seewer.

Manșa a doua a clasei MXGP a avut un scenariu puțin mai dramatic. Glenn Coldenhoff a făcut holeshot-ul și a condus întrecerea în primul țur. Apoi, Jeffrey Herlings și-a reluat în primire poziția fruntașă și și-a pus din nou amprenta asupra întrecerii belgiene.

Olandezul a fost primul la linia de start-sosire, dar, nu fără emoții. Cu câteva viraje înainte de a își adjudeca victoria, Herlings a avut o tranță ușoară, dar, din fericire, tânărul pilot și-a revenit și a câștigat.

După un debut ezitant de cursă, Cairoli a reușit în cele din urmă să își adjudece clasicul loc secund, în timp ce, podiumul manșei secunde a fost o afacere 100% KTM, după ce, Glenn Coldenhoff și-a asigurat locul al treilea, după un duel de toată frumusețea cu Max Anstie. Topul primilor cinci clasați în manșa a două de la Lommel a fost completat de către Romain Febvre

Ca urmare a rezultatelor de la Lommel, Jeffrey Herlings și-a asigurat victoria în GP, cu 50 de puncte din tot atâtea posibile. Locul secund i-a revenit lui Tony Cairoli, cu 44 de puncte. Pentru ultima treaptă a podiumului de premiere s-au duelat Max Anstie și Romain Febvre.

Având în vedere că amândoi au avut câte 36 de puncte, criteriul de departajare a fost reprezentat de rezultatul mai bun din manșa secundă. Grație acestei reguli, Max Anstie a fost cel care și-a asigurat podiumul, cel de-al doilea din sezon după cel adjudecat la Ottobiano.

În urma rundei de la Lommel, Jeffrey Herlings și-a mărit avantajul în fruntea clasamentului general. Olandezul are acum 683 de puncte. Tony Cairoli îl secondează, cu 647 de puncte, în timp ce, pe ultima treaptă a podiumul îl regăsim pe Clement Desalle, cu 503 puncte.

La clasă MX2, Jorge Prado a dominat ambele manșe și a profitat de erorile comise de Pauls Jonass pentru a-și solidifica avantajul în clasamentul general al categoriei. Cei doi piloți KTM sunt despărțiți de un ecart de 28 de puncte, cu Prado lider și Jonass pe locul secund.
Următoarea întâlnire cu piloții campionatului mondial de motocross va avea loc în perioadă 18-19 august, la Frauenfeld, în Elveția.

 

Foto-Ray Archer/KTM Media Library