Cel mai tânăr campion mondial din istoria motorsportului ocupă locul 16 în topul all-time propus de Wheelies.

Născut la 29 aprilie 1994, Ken Roczen este deja o legendă a motocross-ului, deși, nu a împlinit încă 23 de ani. Cu trei titluri în State și titlul mondial de la MX2 din 2011, cel supranumit Iron Ken are un palmares impresionant.

Roczen a debutat la profesionist în mai 2009, imediat după ce a împlinit vârsta eligibilă pentru a concura în campionatul mondial. Încă din primul sezon, copilul teribil din Mattstedt a scris pagini de istorie și este și acum cel mai tânăr câștigător de Mare Premiu din istoria motocross-ului.

În 2010, a ratat titlul la mustață, iar la finele sezonului a plecat de la Suzuki la KTM, acolo unde, în 2011, s-a încoronat campion mondial. Până în ziua de astăzi, Ken Roczen rămâne cel mai tânăr campion mondial din istoria motorsportului, la doar 17 ani și patru luni.

În 2011, suspansul a fost ținut de duelul dintre el și Jeffrey Herlings. Această rivalitate a dat unele dintre cele mai bune curse din istoria motocross-ului. Deloc rău pentru doi puști de 16-17 ani, nu-i așa?

Cariera lui Kenny a luat o turnură majoră începând cu 2012, atunci când, a decis să plece peste ocean. În 2013, Roczen a devenit campionul clasei 250 West și a făcut trecerea la categoria regină 450. Din nou, Roczen a uluit asistența și a devenit primul pilot de la Jeremy McGrath care se impune în cursa de debut la clasa mare.

Cu toate acestea, titlul la Supercross a fost amanetat cu lejeritate de către Ryan Villopoto, dar în sezonul de outdoor, Ken Roczen a devenit în premieră campion național la clasa mare, în sezonul de debut.

După un 2015 derizoriu, relația dintre el și KTM s-a deteriorat, iar în 2016, Kenny a semnat din Suzuki. În singurul an petrecut de Roczen la gruparea din Hamamatsu, a reușit să-și adjudece cel de-al doilea titlu național la clasa 450 și să devină vicecampion mondial la Supercross.

Honda i-a făcut o ofertă de nerefuzat toamna trecută, iar Kenny i-a urmat drumul idolului său, Jeremy McGrath și a semnat cu gruparea japoneză. Debutul lui 2017 a început furtunos, iar în primele două etape din Supercross, Ken Roczen și-a demolat competiția.

Din nefericire, o accidentare înfiorătoare l-a aruncat direct pe masa de operații pe Roczen. După nouă operații și numeroase zile fără efort, Iron Ken a declarat forfait pentru tot restul sezonului.