Sezonul 2017 al Campionatului National Individual al Romaniei la Viteza a ajuns la bun sfarsit la finele week-end-ului trecut. Cursele desfasurate sambata si duminica pe circuitul Serres din Grecia au dezvalut campionii nationali ai Romaniei si campionii europeni BMU. 

In ziua de sambata, cursele au fost marcate de aparitia ploii, in timp ce duminica vremea s-a imbunatatit.

SUPERBIKE

La clasa Superbike, emotiile privind castigatorul celor 2 campionate au fost risipite inca de sambata. Robert Muresan s-a impus fara emotii intr-o cursa in care au luat steagul in patratele doar 7 piloti, obtinand matematic atat titlul national, cat si pe cel european BMU. Catalin Cazacu a terminat pe locul 3, in spatele bulgarului Angel Karanyotov, asigurandu-si distinctia de vicecampion national. Dimitar Mitov si Martin Choy au sosit pe 4, respectiv 7, amânând astfel lupta pentru locurile 2-4 in campionatul european BMU pentru duminica.

Duminica, Martin Choy si-a demonstrat suprematia pe uscat si l-a invins pe conationalul Karanyotov, care a inregistrat un nou loc 2. Fara presiune ramasa pe umeri, Robert Muresan a completat podiumul, cu Dimitar Mitov pe 4 si Catalin Cazacu pe 5. Prin victoria obtinuta, Choy a devenit vicecampion european BMU, cu Dimitar Mitov pe locul 3 si Catalin Cazacu pe 4.

 

SUPERSPORT

Ionel Pascota s-a impus fara emotii sambata la clasa Supersport, cu rivalul bulgar Alexander Giorgiev pe locul 2. Prin victoria obtinuta, Pascota a devenit campion national al categoriei si a impins lupta pentru titlul european BMU in ziua de duminica. Diferenta pe care o mai avea de recuperat fata de Georgiev ramasese de 12 puncte.

Românul a reusit sa isi dubleze duminica victoria de sambata, facand ceea ce tinea de el pentru a cuceri si titlul european BMU. Din pacate, Georgiev a luat finish-ul pe locul 3, pierzând astfel doar 9 puncte față de Pascota si devenind Campion European BMU pentru doar 3 puncte. Al treilea la general a incheiat Plamen Petrov, care a obtinut clasari pe locurile 7, respectiv 4, in cele 2 curse.

 

FORMULA1000

Românul Iulian Trifan a sosit al doilea in cursa de sambata a clasei Formula1000, in spatele lui Igor Spirov. Valentin Gherghina a incheiat pe 4, urmat de Cristian Guță, care si-a adjudecat asftel titlul national al categoriei.

Slobodan Ivcevski a terminat cursa de duminica pe locul 6, care, coroborat cu locul 10 obtinut cu o zi in urma, i-au adus titlul european BMU la aceasta clasa. Igor Spirov a terminat in postura de vicecampion, cu Petar Dianov pe 3 si Cristian Guță, proaspatul campion national, pe 4.

 

FORMULA600

In cadrul clasei Formula600 emotiile au fost risipite inca dinaintea startului week-end-ului in ceea ce priveste titlul national. Giorgio Versaci si Florin Bîrladeanu erau separati de 8 puncte, insa cel din urma a ratat week-end-ul grecesc din cauza unei accidentari.

Ali Efe Yegin si Krasimir Mihaylov erau la egalitate in fruntea campionatului european BMU inaintea celor doua curse de la Serres, ambii cu cate 191 de puncte. Turcul Yegin a tranșat aceasta lupta in favoarea sa, obtinand victoria in ambele curse. Rivalul Mihaylov a incheiat pe locul 3 ambele intreceri, astfel devenind vicecampion al competitiei.

Giorgio Versaci a terminat întrecerile pe locurile 8, respectiv 6. Aceste rezultate i-au asigurat locul 4 in clasamentul european BMU si, dupa cum am precizat mai devreme, titlul national al Romaniei. Florin Bîrladeanu, ca urmare a absentei, a terminat sezonul ca vicecampion national si cu locul 6 in clasamentul general al campionatului european BMU.

 

SP125

Clasa mezina nu a mai reprezentat importanță in privinta titlului national, deoarece acesta fusese adjudecat de Răzvan Mateș. Sportivii romani nu au fost nici macar prezenti pe grila de start la niciuna dintre intreceri.

Batalia pentru titlul european BMU a fost una apriga, 3 piloti venind la Serres cu sanse de a-l adjudeca.

Desi lider la general inainte de cele 2 curse, Julieta Lenkova nu a reusit sa reziste in fruntea clasamentului. Sambata a trecut linia de sosire pe locul 5, iar duminica nu a luat startul.

De acest lucru au profitat Milen Georgiev si Hristian Buzalkovski, care au obtinut fiecare cate o victorie si un loc 2. Milen Georgiev a devenit Campion European BMU. Buzalkovski a devenit vicecampion, cu Lenkova ajungând din lider pana pe 3.

 

credit foto – Federatia Romana de Motociclism / Andrei Gemeș